Malayan Tapir

Malayan Tapir

Tapirus indicus

Overview

The Malayan tapir (or Tapirus indicus) is a mammal native to the rainforests of Southeast Asia.

The Malayan tapir’s head, shoulders, front legs and back legs are black, and their mid-body and back end is white. It is a heavy-set animal and has a distinctive prehensile proboscis nose.

Malayan tapirs measure between 1.8m and 2.5m in length and weigh between 250kg and 540kg. Females tend to be slightly larger than males and 10% to 20% heavier.
  • Grazers
  • Medium Prey
  • Terrestrial Seed Dispersers

Statistics

Conservation Status
Endangered
Class
Mammalia
Order
Perissodactyla
Family
Tapiridae
Genus
Tapirus
Native Range
Asia
Periodic Food Expenses
$323.00
Population Range
1-2
Temperament
Shy

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 2
  • male
    Male
    1 - 1
  • female
    Female
    1 - 1
Max per sex
Max per sex
11

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    430m²
  • Shelter area
    Shelter area
    12m²
  • Aquatic area
    Aquatic area
    37m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 2
  • height
    Height
    1.25m
terrain

Terrain

  • Grass
    Grass

    20% to 50%

  • Sand
    Sand

    0% to 10%

  • Soil
    Soil

    30% to 80%

  • Rock
    Rock

    0% to 20%

  • Waterlogged
    Waterlogged

    0% to 100%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    18°C to 33°C

Statistics

Offspring Dispersal
None
Mating System
Monogamous
Temperament
Shy
Dominance
None
Guests Can Walk Through
false

Malayan tapirs are often solitary but may also be found in monogamous pairs with their young offspring or in temporary feeding groups. They are tolerant of other individuals.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Fruit Spike Tree Fruit Spike Tree
  • Hanging Grazer Feeder Hanging Grazer Feeder
  • Melon Feeder Melon Feeder
  • Barrel Feeder - Small Barrel Feeder - Small

Habitat Enrichments

  • Plant Screen Plant Screen
  • Rubbing Pillar Rubbing Pillar
  • Small Ball Small Ball
  • Sprinkler Sprinkler
  • Small Ice Ball Small Ice Ball
  • Rubber Chicken Rubber Chicken
  • Mud Bath Mud Bath

Conservation Topics

  • Rainforest Ecosystem Ambience
  • Nocturnal Behavior
  • Habitat Loss
  • Poaching and the Exotic Pet Trade
  • Population Fragmentation
  • Herbivore Diet
  • Mammal Evolution
  • Malayan Tapir Fact Sheet
  • Walking Animals
  • The Animal Kingdom Talk
  • Malayan Tapir Name Plate

Lifecycle

Malayan tapirs are often solitary but may also be found in monogamous pairs with their young offspring or in temporary feeding groups. They are tolerant of other individuals.

Breeding season is between May and June. When a tapir female moves through a tapir male’s territory, he will track her by the scent of her urine. When they meet, the male will court the female by nudging and sniffing her hindquarters and chasing her. If the female is receptive, she will allow him to mount her and mate. They will mate several times throughout the day while the female is fertile. After mating, the male and female may stay together or go their separate ways.

After a pregnancy of 390 to 410 days, the female will give birth to a single calf. For the first week of the calf’s life, it remains hidden in the undergrowth and the mother will return often to feed it. At a week old, the calf will accompany its mother during foraging.

Calves remain with their mother until they are between 1 and 2 years old, depending on when their mother has another calf. They reach sexual maturity at 3 years.

Colourmorphs

  • Leucistic

Statistics

Litter Size
1-1
Gestation / Incubation Period
13 months
Interbirth Period
10 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
Death
Age Of Sexual Maturity
3 years
  • Juvenile3 years
  • Adult20 years
  • Elderly13 years

Animal Facts

  1. The Malayan tapir is the largest species of tapir.
  2. Infant tapirs have dark fur with a pattern of white spots and stripes that camouflages them in the undergrowth and dappled light of the rainforest.
  3. Malayan tapirs will often walk along riverbeds underwater for up to 90 seconds.
  4. The Malayan tapir is the only species of tapir that is native to Asia, with all other species living in Central and South America.
  5. The Malayan tapir’s vision is very poor, and they rely mainly on scent and hearing to navigate their surroundings.

Conservation

Malayan tapirs are Endangered. The Malayan tapir faces significant conservation challenges primarily due to habitat loss, fragmentation, and poaching. Rapid deforestation for agriculture, logging, and infrastructure development in Malaysia, Thailand, and Sumatra has drastically reduced the tapir’s natural habitat. As solitary animals with large home ranges, tapirs are particularly vulnerable to habitat fragmentation, which isolates populations and limits genetic diversity. Tapirs are sometimes killed accidentally in snares set for other animals or fall victim to vehicle collisions. They are a protected species in Malaysia and Indonesia.

Conservation efforts include protected areas such as national parks and wildlife reserves offer some refuge, and initiatives like wildlife corridors aim to reconnect fragmented habitats. Organisations are working to raise public awareness about the tapir’s plight and promote coexistence strategies in rural communities. In Malaysia, monitoring programs and captive breeding efforts support population recovery.

Sustained commitment and collaboration are essential to ensure the survival of this unique and ancient species.

Map location
Native Range
Asia

Statistics

Wild Population
2,500
Conservation Status
Endangered

Valid Reserves

  • Sumatra Reserve

Valid Release Group Types

  • Female Bachelor Herd
  • Solitary Male

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Malayan Tapir.

Malayan Tapir

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.