Golden Eagle
  • deluxe

Golden Eagle

Aquila chrysaetos

Overview

The golden eagle (or Aquila chrysaetos) is one of the most widespread birds of prey, ranging across the Northern Hemisphere in North America, Europe, Asia, and parts of North Africa. It favors open or semi-open habitats such as mountains, grasslands, tundra, and deserts, often nesting on cliffs or tall trees that provide wide views of its hunting grounds.

Golden eagles have dark brown plumage accented by golden feathers on the nape and crown, powerful talons, and a sharp, hooked beak.

They have a wingspan between 5.94ft and 7.59ft and a body length of 28in to 40in. Like in most raptors, females are slightly larger and heavier than males. Adult males generally weigh between 6.6lb and 11lb, while females weigh 8.8lb to 14.3lb.
  • Aerial Foragers
  • Predators
  • Scavengers

Statistics

Conservation Status
Least Concern
Class
Aves
Order
Accipitriformes
Family
Accipitridae
Genus
Aquila
Native Range
North America, Europe, Northern Africa, Asia
Periodic Food Expenses
$775.00
Population Range
1-2
Temperament
Shy

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 2
  • male
    Male
    1 - 1
  • female
    Female
    1 - 1
Max per sex
Max per sex
11

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    400m²
  • Shelter area
    Shelter area
    10m²
  • Flight area
    Flight area
    50m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 2
  • height
    Height
    1m
terrain

Terrain

  • Grass
    Grass

    0% to 30%

  • Sand
    Sand

    20% to 100%

  • Rock
    Rock

    0% to 20%

  • Soil
    Soil

    20% to 100%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    -30°C to 30°C

Thriving relationships

No compatible species

Neutral relationships

No compatible species

Statistics

Offspring Dispersal
All offspring
Mating System
Monogamous
Temperament
Shy
Dominance
Size and age dominates at feeding sites
Guests Can Walk Through
false

Golden eagles are generally solitary or live in pairs, and most of their interactions are limited to mating and raising young. Adults strongly defend large territories against other golden eagles, especially during the breeding season.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Bamboo Feeder Bamboo Feeder
  • Block of Frozen Fish Block of Frozen Fish
  • Perch Feeder Perch Feeder
  • Ribbed Feeder Ribbed Feeder

Habitat Enrichments

  • Mirror Mobile Mirror Mobile
  • Perch 01 Perch 01
  • Perch 02 Perch 02
  • Rubber Snake Rubber Snake
  • Shredding Perch Shredding Perch

Conservation Topics

  • Mountain Ecosystem Ambience
  • Diurnal Behavior
  • Climate Change
  • Habitat Loss
  • Wildlife Poisoning
  • Carnivore Diet
  • Bird Evolution
  • Golden Eagle Fact Sheet
  • Flying Animals
  • Lives of Birds Talk
  • Golden Eagle Name Plate

Lifecycle

Golden eagles are generally solitary or live in pairs, and most of their interactions are limited to mating and raising young. Adults strongly defend large territories against other golden eagles, especially during the breeding season.

Golden eagles form long-term, often lifelong, monogamous pair bonds. Courtship usually takes place in late winter to early spring and includes synchronised soaring, circling, and aerial dives. Both new and existing pairs perform these displays to create or reaffirm their bond. Together, a pair builds or refurbishes their nest, or eyrie, on a cliff, tall tree or other tall vantage points.

After mating, the female typically lays 1 to 4 eggs, though two is most common, and she incubates them for about 40 to 45 days while the male provides food. Hatchlings are covered in white down and grow quickly, though competition between siblings can be intense, often leading to the survival of only 1 or 2 chicks. The young fledge at around 10 to 12 weeks of age, but may remain dependent on the parents for food and protection for several more months, before finally dispersing.

Golden eagles reach maturity at about 4 to 5 years old, at which point they establish their own territories and search for a mate of their own.

Statistics

Litter Size
1-3
Gestation / Incubation Period
0 months
Interbirth Period
12 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
Death
Age Of Sexual Maturity
5 years
  • Juvenile5 years
  • Adult11 years
  • Elderly24 years

Animal Facts

  1. Golden eagles can reach speeds up to 193km/h when diving, or ‘stooping’, after prey.
  2. Golden eagle nests are large structures: average nests are about 5.61ft to 6.6ft wide and 24in high, but some record nests have been 19.8ft tall and 8.58ft wide.
  3. Golden eagles use and reuse and add to the same nests or territories over many years.
  4. Young golden eagles usually have white patches which they lose with molts as they approach adult plumage.
  5. A golden eagle’s vision is 4 to 8 times stronger than a human’s, allowing it to spot prey from over 1.86 miles away.

Conservation

While considered to be of Least Concern, the golden eagle is threatened by habitat loss and fragmentation due to land conversion for agricultural, forestry, urban and infrastructure use. This limits their ability to hunt, find mates, and nest. In some areas, they are also directly persecuted by shooting, trapping and poisoning. Secondary lead poisoning from eating carcasses containing ammunition is also a threat. They are also at risk from collision and electrocution by power lines or wind turbines. Climate change additionally alters prey and habitat availability.

Many efforts go into recovery help and better habitat protection. In the UK, juvenile and sub-adult golden eagles have been translocated to improve the population in Southern Scotland, with considerable success. Legal protection is also strong in many countries, making it illegal to harm or disturb the birds and their nests. Moreover, habitat restoration and land management practices are improved in many places to reduce human‐caused mortality and enhance habitat connectivity.

Map location
Native Range
North America, Europe, Northern Africa, Asia

Statistics

Wild Population
85,000 - 160,000
Conservation Status
Least Concern

Valid Reserves

  • Scottish Highlands
  • Sweden Reserve
  • Poland Reserve

Valid Release Group Types

  • Breeding Partners

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Golden Eagle.

Golden Eagle

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.