Eurasian Bittern

Eurasian Bittern

Botaurus stellaris

Overview

The Eurasian bittern (or Botaurus stellaris), also known as the great bittern, is a large species of heron found across Europe, Asia, and parts of North Africa. It inhabits dense reedbeds and freshwater wetlands with abundant vegetation.

Covered in streaked brown plumage, the Eurasian bittern has a stocky body, a thick neck, and a strong, pointed bill, giving it a bulky appearance compared to other herons.

Adults typically measure 27.6in to 32.4in tall, with a wingspan of 40in to 52in and weigh between 1.914lb and 4.18lb. Males may be slightly larger than females.
  • Aerial Foragers
  • Predators

Statistics

Conservation Status
Least Concern
Class
Aves
Order
Pelecaniformes
Family
Ardeidae
Genus
Botaurus
Native Range
Europe, Asia, Africa
Periodic Food Expenses
$191.00
Population Range
1-2
Temperament
Neutral

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 2
  • male
    Male
    1 - 1
  • female
    Female
    1 - 1
Max per sex
Max per sex
11

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    40m²
  • Shelter area
    Shelter area
    10m²
  • Flight area
    Flight area
    20m²
  • Aquatic area
    Aquatic area
    25m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 2
  • height
    Height
    1m
terrain

Terrain

  • Grass_Long
    Long Grass

    30% to 100%

  • Sand
    Sand

    0% to 10%

  • Waterlogged
    Waterlogged

    20% to 100%

  • Soil
    Soil

    10% to 30%

  • Rock
    Rock

    0% to 30%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    -6°C to 25°C

Thriving relationships

No compatible species

Neutral relationships

No compatible species

Statistics

Offspring Dispersal
None
Mating System
Polygynous
Temperament
Neutral
Dominance
None
Guests Can Walk Through
true

Eurasian bitterns are solitary birds, although will tolerate other individuals outside of the mating season. Unlike many bird species, they do not form lasting pairs during the breeding season and part ways soon after mating.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Bamboo Feeder Bamboo Feeder
  • Block of Frozen Fish Block of Frozen Fish
  • Slow Feeder Slow Feeder

Habitat Enrichments

  • Platform Floats Platform Floats
  • Mirror Mobile Mirror Mobile
  • Sprinkler Sprinkler
  • Rattle Rattle
  • Tennis Ball Tennis Ball

Conservation Topics

  • Wetland Ecosystem Ambience
  • Crepuscular Behavior
  • Habitat Loss
  • Carnivore Diet
  • Bird Evolution
  • Eurasian Bittern Fact Sheet
  • Flying Animals
  • Lives of Birds Talk
  • Ecological Restoration
  • Eurasian Bittern Name Plate

Lifecycle

Eurasian bitterns are solitary birds, although will tolerate other individuals outside of the mating season. Unlike many bird species, they do not form lasting pairs during the breeding season and part ways soon after mating.

The breeding season for Eurasian bitterns is from late winter to early spring. During this time, the male establishes a territory within a large reed bed and defends it with his characteristic ‘boom’ call, both to attract females and warn off rival males. He may mate with up to 5 females entering his territory in one season.

Following mating, the female builds a nest out of last year’s standing reeds, sedges and stems, creating a shallow floating platform at the water’s edge. Here, she lays a clutch of 3 to 6 eggs. Females are the sole carer for offspring, and after egg-laying, incubation lasts approximately 25 to 28 days. Chicks usually hatch several days apart and then remain in the nest for 2 weeks. After this, they leave the nest and disperse into the surrounding reedbed environment but are still provisioned for by their mother. The chicks fledge fully and gain flight capability at around 6 to 8 weeks of age.

Following fledging, the young gradually become independent, though throughout this time the female continues to provide food (often regurgitated prey) until the juveniles can feed themselves entirely. Eurasian bitterns reach sexual maturity at 1 year old.

Statistics

Litter Size
3-6
Gestation / Incubation Period
0 months
Interbirth Period
12 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
Death
Age Of Sexual Maturity
1 years
  • Juvenile1 years
  • Adult7 years
  • Elderly3 years

Animal Facts

  1. Eurasian bitterns mainly eat fish, amphibians, insects, and small mammals, catching them with quick thrusts of their dagger-like bill.
  2. The male Eurasian bittern’s deep, foghorn-like boom call can be heard from up to 3 miles away.
  3. The male Eurasian bittern’s distinctive call is produced by inflating its esophagus to act like a resonating chamber. It is one of the most distinctive bird sounds in Europe.
  4. The Eurasian bittern’s streaked brown and buff plumage blends perfectly with reed stems, making it almost invisible when standing motionless with its bill pointing upward.
  5. The Eurasian bittern was almost completely extinct in the UK in the late 19th century, but habitat restoration projects have led to a strong recovery.

Conservation

While today a species of Least Concern, the Eurasian bittern does face fragmentation and degradation of their reedbed and wetland habitat. They rely on dense, tall stands of reeds over shallow water for feeding, breeding and shelter. However, many wetlands have been drained for urban or agricultural expansion, and reedbeds have been fragmented or allowed to become unsuitable through neglect. Additionally, environmental pollution, human disturbance of nesting sites, and the effects of climate change further affect bittern populations.

Major conservation efforts focused on environmental restoration are delivering promising results in parts of their range. For example, in the UK, large-scale reedbed creation and restoration is helping to reverse a dramatic decline in wetland ecosystems and thus available bittern habitat. In mainland Europe, bitterns also benefit from programs focused on habitat restoration, water-level management, and public awareness campaigns about protection of these sensitive ecosystems.

These protective efforts have helped near-extinct bittern populations to recover, and, if maintained, will help keep this species stable in the wild.

Map location
Native Range
Europe, Asia, Africa

Statistics

Wild Population
184,000 - 310,000
Conservation Status
Least Concern

Valid Reserves

  • Poland Reserve

Valid Release Group Types

  • Female Bachelor Herd
  • Solitary Male
  • Breeding Partners

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Eurasian Bittern.

Eurasian Bittern

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.