Wild Boar

Wild Boar

Sus scrofa

Overview

The wild boar (or Sus scrofa), also known as the Eurasian wild pig, is a pig native throughout the temperate regions of Europe, Asia, and areas of Northern Africa. It has also been introduced to North America, South America and Oceania.

There are 16 recognised subspecies of the wild boar, varying in appearance. Their coat is made up of dark brown, coarse bristles, which form into a mane on the male’s neck. Wild boars have a large head which reaches up to a third of their body length, and, together with their powerful neck muscles, makes them adept at digging even into frozen ground.

Males are larger and heavier, reaching a size of 85cm to 100cm tall at the shoulder and 1.45m to 1.75m long, with a weight of 75kg to 130kg. Females grow to be 75cm to 90cm tall at the shoulder, 1.3m to 1.57m in length, and weigh between 60kg and 90kg.
Map location
Found in
Europe, Asia, Africa
Class
Mammalia
Order
Artiodactyla
Family
Suidae
Genus
Sus

Conservation Status

Wild boars are a species of Least Concern, being extremely widespread and populous. Due to overhunting, they became extinct in Great Britain in the High Middle Ages but were reintroduced in the 1980s. Wild boars have established invasive populations in North America and South America, after groups were imported for hunting and breeding, with both intentional releases and escapes, hybridising with domestic pigs. In its native range, the wild boar is hunted for meat and represent a keystone of their habitat’s ecosystems.

Wild boars help manage woodlands. As omnivorous foragers, wild boars shape habitats by dispersing seeds and aerating soil, benefitting plant growth and other wildlife. Habitat protection, sustainable hunting regulations, and wildlife corridors help ensure healthy populations while mitigating human-wildlife conflicts. However, in the Americas, invasive populations are managed to protect native wildlife.

The wild boar’s return has sparked debate, posing risks to farmland, livestock and other wildlife through damage and disease transmission.

Wild Population
Unknown
Conservation Status
Least concern

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Wild Boar.

Wild Boar

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Animal Facts

  1. If a wild boar mother dies before her piglets are mature, her offspring is adopted by other sows of her sounder.
  2. Wild boars can smell edible roots and tubers buried in 25cm of soil.
  3. Wild boar hair used to be used for toothbrush bristles.
  4. The wild boar’s main predator is the grey wolf.
  5. The wild boar has poor eyesight but compensates with its excellent sense of smell and hearing.

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.

  • discord icon
  • facebook icon
  • instagram icon
  • tiktok icon
  • twitch icon
  • twitter icon
  • youtube icon