Sun Bear

Sun Bear

Helarctos malayanus

Overview

The sun bear (or Helarctos malayanus) is a small species of bear that lives in the tropical rainforests of Southeast Asia.

It has dark brown to black fur with a yellow-tan face and muzzle with a distinctive orange-coloured crescent marking across its upper chest. The sun bear has a broad head, long oblong snout and small rounded ears.

Males and females look alike, but males are 10% to 20% larger than females. They measure between 120cm and 150cm in length and weigh between 27kg and 65kg on average.
  • Small Prey
  • Soil Rooters
  • Terrestrial Seed Dispersers

Statistics

Conservation Status
Vulnerable
Class
Mammalia
Order
Carnivora
Family
Ursidae
Genus
Helarctos
Native Range
Southeast Asia
Periodic Food Expenses
$700.00
Population Range
1-2
Temperament
Neutral

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 2
  • male
    Male
    1 - 1
  • female
    Female
    1 - 1
Max per sex
Max per sex
11

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    920m²
  • Shelter area
    Shelter area
    20m²
  • Climbable area
    Climbable area
    30m²
  • Aquatic area
    Aquatic area
    30m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 3
  • height
    Height
    3m
terrain

Terrain

  • Sand
    Sand

    0% to 10%

  • Rock
    Rock

    0% to 20%

  • Soil
    Soil

    50% to 100%

  • Grass
    Grass

    0% to 50%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    18°C to 33°C

Thriving relationships

No compatible species

Neutral relationships

No compatible species

Statistics

Offspring Dispersal
All offspring
Mating System
Promiscuous
Temperament
Neutral
Dominance
None
Guests Can Walk Through
false

Sun bears are solitary, with the exception of a mother with her cubs. They only interact to mate.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Block of Frozen Fruit Block of Frozen Fruit
  • Foraging Wall Foraging Wall
  • Melon Feeder Melon Feeder
  • Fixed Roller Feeder - Small Fixed Roller Feeder - Small

Habitat Enrichments

  • Prey-scented Sack Prey-scented Sack
  • Rubbing Pillar Rubbing Pillar
  • Tyre Tyre
  • Wind Chimes Wind Chimes
  • Small Ball Small Ball
  • Small Ice Ball Small Ice Ball
  • Rubber Duck Rubber Duck
  • Ball on Chain Ball on Chain

Conservation Topics

  • Rainforest Ecosystem Ambience
  • Crepuscular Behaviour
  • Habitat Loss
  • Poaching and the Exotic Pet Trade
  • Traditional Medicine
  • Omnivore Diet
  • Mammal Evolution
  • Sun Bear Fact Sheet
  • Tall Animals
  • The Animal Kingdom Talk
  • Sun Bear Name Plate

Lifecycle

Sun bears are solitary, with the exception of a mother with her cubs. They only interact to mate.

Due to the secretive nature of this species, there are gaps in the knowledge regarding their mating habits.

What is known is that sun bears mate year-round, and males track females via their urine. Upon meeting, the pair has a brief courtship and mates before going their separate ways.

The female sun bear is pregnant for 3 to 7 months. During the late weeks of her pregnancy, she will locate a den in a hollow tree or somewhere similar where she will give birth to 1 to 3 cubs. Cubs stay with their mother for 3 years.

After this point the mother is likely to mate again, while the cubs disperse to live solitarily and independently. Sun bears reach sexual maturity at 3 to 4 years old.

Statistics

Litter Size
1-3
Gestation / Incubation Period
6 months
Interbirth Period
29 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
Death
Age Of Sexual Maturity
4 years
  • Juvenile4 years
  • Adult19 years
  • Elderly7 years

Animal Facts

  1. The sun bear is the smallest bear species.
  2. Sun bear cubs are born blind and hairless.
  3. Sun bears are also known as ‘honey bears’ because of their love of honey and their habit of breaking open beehives to get it.
  4. The sun bear’s tongue is 20cm to 25cm long. It uses its tongue to extract insects and honey.
  5. Sun bears can copy each other’s facial expression, a primate-like behaviour.

Conservation

Sun bears are Vulnerable due to habitat loss, poaching, and illegal wildlife trade. Deforestation for palm oil plantations and logging has fragmented their natural rainforest habitat. Additionally, these bears are often captured for the exotic pet trade or killed for their body parts, which are used in traditional medicine. Their elusive and solitary nature makes it difficult for researchers to monitor populations accurately, complicating conservation planning and intervention efforts.

Local governments and conservation organisations attempt to protect sun bears in various ways: Sanctuaries provide a safe environment for bears rescued from the illegal wildlife trade or captivity, with rehabilitation towards a potential rewilding possible. Promoting sustainable palm oil production may curb deforestation. Community education programs also play a crucial role by raising awareness about the ecological importance of sun bears and discouraging poaching. Ongoing in-situ and ex-situ research helps understand sun bear behaviour, guiding conservation strategies and policy decisions for long-term survival.

Map location
Native Range
Southeast Asia

Statistics

Wild Population
Unknown
Conservation Status
Vulnerable

Valid Reserves

  • Sumatra Reserve

Valid Release Group Types

  • Female Bachelor Herd
  • Solitary Male

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Sun Bear.

Sun Bear

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.