Sumatran Orangutan

Sumatran Orangutan

Pongo abelii

Overview

The Sumatran orangutan (or Pongo abelii) is a great ape endemic to the Indonesian island of Sumatra. They inhabit tropical rainforests, including lowland swamp forests and mangroves.

They have long orange hair, which is lighter and silkier than that of their Bornean relatives. Males, once sexually mature, develop large cheek pads (flanges) and a throat‑sac, and often grow beards and longer facial hair.

Males are significantly larger than females, weighing 50kg to 90kg, and standing up to 1.8m tall. Adult females typically weigh about 30kg to 50kg and reach a height of around 1.3m when standing.

Biomes

  • Terrestrial Foragers
  • Terrestrial Pollinators
  • Terrestrial Seed Dispersers

Statistics

Conservation Status
Critically Endangered
Class
Mammalia
Order
Primates
Family
Hominidae
Genus
Pongo
Native Range
Southeast Asia
Periodic Food Expenses
$1248.00
Population Range
1-6
Temperament
Confident

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 6
  • male
    Male
    1 - 1
  • female
    Female
    1 - 6
Max per sex
Max per sex
15

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    780m²
  • Shelter area
    Shelter area
    15m²
  • Climbable area
    Climbable area
    120m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 3
  • height
    Height
    3m
terrain

Terrain

  • Grass_Short
    Short Grass

    20% to 100%

  • Sand
    Sand

    0% to 20%

  • Soil
    Soil

    10% to 80%

  • Rock
    Rock

    0% to 40%

  • Waterlogged
    Waterlogged

    0% to 10%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    18°C to 33°C

Statistics

Offspring Dispersal
Male offspring
Mating System
Polygynous
Temperament
Confident
Dominance
Male dominance
Guests Can Walk Through
false

Occasionally, a male and female may travel together for a time, but orangutans generally live alone, except for a mother and her young. They have far less social interaction than other ape species. However, they are still intelligent animals, and do not like complete isolation from their counterparts. They will interact if they meet, and may be friendly, avoidant or aggressive.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Forage Box Forage Box
  • Fruit Spike Tree Fruit Spike Tree
  • Fixed Roller Feeder - Large Fixed Roller Feeder - Large
  • Melon Feeder Melon Feeder
  • Termite Mound Termite Mound
  • Tool Puzzle Feeder Tool Puzzle Feeder

Habitat Enrichments

  • Curio Ball Curio Ball
  • Mirror Mobile Mirror Mobile
  • Musical Keyboard Musical Keyboard
  • Small Ball Small Ball
  • Small Ice Ball Small Ice Ball
  • Rubber Duck Rubber Duck

Conservation Topics

  • Rainforest Ecosystem Ambience
  • Diurnal Behaviour
  • Deforestation
  • Habitat Loss
  • Poaching and the Exotic Pet Trade
  • Herbivore Diet
  • Mammal Evolution
  • Sumatran Orangutan Fact Sheet
  • Strong Animals
  • The Animal Kingdom Talk
  • Sumatran Orangutan Name Plate

Lifecycle

Occasionally, a male and female may travel together for a time, but orangutans generally live alone, except for a mother and her young. They have far less social interaction than other ape species. However, they are still intelligent animals, and do not like complete isolation from their counterparts. They will interact if they meet, and may be friendly, avoidant or aggressive.

Sumatran orangutans can mate year-round: female receptiveness is determined by a 30-day oestrus cycle. Mature, dominant males preside over large territories. They develop cheek and throat pads, and are far more likely to gain the attention of females than younger or less dominant males that lack these flanges. Dominant males often call to attract females to their territories from far away.

After successfully mating, a female will be pregnant for 8.5 months and give birth to a single infant. She will care closely for her child for the first 8 years of its life.

Young orangutans remain with their mothers until 10 to 11 years old, then they leave to live solitarily and establish their own home range.

Colourmorphs

  • Albino

Statistics

Litter Size
1-1
Gestation / Incubation Period
8 months
Interbirth Period
104 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
Death
Age Of Sexual Maturity
10 years
  • Juvenile10 years
  • Adult31 years
  • Elderly17 years

Animal Facts

  1. Orangutans are the only great ape species that do not live in Africa.
  2. Orangutan means 'person of the forest' in Malay and Indonesian, they are 7 times stronger than humans.
  3. Orangutans are the largest tree-dwelling animal in the world.
  4. Orangutans are the only ape species that live solitarily.
  5. Orangutans use tools with their mouths, unlike gorillas and chimps that use their hands.

Conservation

Sumatran orangutans are Critically Endangered. Their decline is primarily driven by habitat loss and illegal killing and trade. Between 1985 and 2014, rainforest cover in Sumatra fell dramatically, and still, large swatches of forest are cleared for oil-palm plantations, lumber, and other agriculture. This destroys and fragments vital habitat, preventing orangutans to find food and mates. Additionally, despite legal protection, orangutans are sometimes captured for the pet trade and killed for meat or because they are seen as pests on plantations. Their slow reproductive rate means even a few deaths have major impacts on population viability.

Conservation efforts include habitat protection, rehabilitation, and community-based conservation. Orangutans confiscated from illegal trade are rehabilitated and reintroduced into protected areas. Furthermore, conservation organisations engage with local communities to promote sustainable livelihoods, reducing the pressure to convert rainforest into plantations. Global efforts raising awareness and shifting consumer demand away from palm oil, and seeking to strengthen protection against illegal logging are helping, slowly but surely, to reduce drivers of habitat destruction.

Map location
Native Range
Southeast Asia

Statistics

Wild Population
14,000 - 15,000 (estimated)
Conservation Status
Critically Endangered

Valid Reserves

  • Sumatra Reserve

Valid Release Group Types

  • Female Bachelor Herd
  • Solitary Male

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Sumatran Orangutan.

Sumatran Orangutan

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.