Nyala

Nyala

Tragelaphus angasii

Overview

The nyala (or Tragelaphus angasii), also called the lowland nyala, is a secretive antelope that lives in the thick undergrowth of the South-Eastern African savannah.

Males have a dark grey shaggy coat, yellow legs and twisted, yellow tipped horns, whereas the females are tan in colour and do not have horns. Both sexes also have vertical white stripes on their back.

Nyalas are one of the most sexually dimorphic antelopes. Males measure between 0.9m and 1.1m tall, 1.35m to 1.95m long, and weigh 98kg to 125 kg. Females are between 0.75m and 0.9m tall, 1.35m to 1.95m long, and weigh between 50kg and 68kg.

Biomes

  • Grazers
  • Medium Prey
  • Terrestrial Seed Dispersers

Statistics

Conservation Status
Least Concern
Class
Mammalia
Order
Artiodactyla
Family
Bovidae
Genus
Tragelaphus
Native Range
South-Eastern Africa
Periodic Food Expenses
$175.00
Population Range
1-5
Temperament
Shy

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 5
  • male
    Male
    1 - 1
  • female
    Female
    1 - 5
Max per sex
Max per sex
14

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    340m²
  • Shelter area
    Shelter area
    10m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 2
  • height
    Height
    1.25m
terrain

Terrain

  • Grass
    Grass

    30% to 100%

  • Grass_Short
    Short Grass

    25% to 100%

  • Sand
    Sand

    0% to 20%

  • Soil
    Soil

    0% to 60%

  • Rock
    Rock

    0% to 20%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    14°C to 41°C

Statistics

Offspring Dispersal
Male offspring
Mating System
Polygynous
Temperament
Shy
Dominance
None
Guests Can Walk Through
false

Female nyala live in small groups with their offspring and forage through the undergrowth together. Adult males are solitary, living alone except for during the mating season, when they temporarily join a female herd.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Dog Ball Dog Ball
  • Hanging Grazer Feeder Hanging Grazer Feeder
  • Melon Feeder Melon Feeder
  • Scarecrow Feeder Scarecrow Feeder
  • Barrel Feeder - Small Barrel Feeder - Small

Habitat Enrichments

  • Grab Ball Grab Ball
  • Rubbing Pillar Rubbing Pillar
  • Plant Screen Plant Screen
  • Small Ball Small Ball
  • Small Ice Ball Small Ice Ball
  • Mud Bath Mud Bath

Conservation Topics

  • Savannah Ecosystem Ambience
  • Diurnal Behaviour
  • Herbivore Diet
  • Mammal Evolution
  • Nyala Fact Sheet
  • Walking Animals
  • The Animal Kingdom Talk
  • Habitat Loss
  • Human-Wildlife Conflict
  • Nyala Name Plate

Lifecycle

Female nyala live in small groups with their offspring and forage through the undergrowth together. Adult males are solitary, living alone except for during the mating season, when they temporarily join a female herd.

Nyalas mate year-round, but mating activity peaks in spring and autumn. When a male joins a female herd, he courts the females by approaching them with his head and horns bowed down in a non-threatening posture. If multiple males try to join the same herd, this will result in a performative display; males circling each other and making their hair stand on end while holding their tails and horns up high, in order to make themselves look as big as possible. If this results in a stalemate, the males will fight. In either case, the victor mates with the herd’s females if they are receptive.

A female will give birth to a single calf after a 7 month pregnancy, hidden away from the herd in thick brush or shrub. The calf remains there for up to 3 weeks, being nursed by the mother regularly, before joining the herd.

Females reach sexual maturity at 1 year old and males at 18 months old, though they won’t be mature and strong enough to secure mates until about 5 years old. Young males leave their mothers at maturity and become solitary, while females remain with their mother’s herd.

Colourmorphs

  • Leucistic
  • Piebald

Statistics

Litter Size
1-1
Gestation / Incubation Period
7 months
Interbirth Period
5 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
Death
Age Of Sexual Maturity
1 years
  • Juvenile1.5 years
  • Adult12.5 years
  • Elderly9 years

Animal Facts

  1. Unlike many antelope species, nyala are extremely reliant on water and need to drink daily. They always live near a water source.
  2. Nyala produce a dog-like bark to alert other group members of danger.
  3. The name 'nyala' comes from the Tsonga language from Southern Africa.
  4. Nyala are crepuscular animals; they forage during dusk and dawn, and rest and sleep during the heat of the day.
  5. Nyala have excellent hearing and will listen for the warning calls of baboons and impala to remain aware of threats.

Conservation

The nyala is assessed as a species of Least Concern due to its stable population trend, but is nonetheless affected by habitat loss and poaching. Historic threats, like overhunting and the now eradicated rinderpest disease have reduced their numbers, and human and agricultural expansion have restricted their range in parts of Southern Africa.

Key populations persist in protected areas and National Parks. There are also populations in private lands where regulated management encourages reintroduction and sustainable use of nyala for both ecological and economic benefits. Continued habitat degradation outside these areas and illegal hunting remain localised pressures that require ongoing monitoring and community engagement to sustain long-term population health.

Map location
Native Range
South-Eastern Africa

Statistics

Wild Population
32,000 - 36,500
Conservation Status
Least Concern

Valid Reserves

  • Great Rift Valley Reserve
  • Tanzania Reserve

Valid Release Group Types

  • Mixed Group
  • Male Bachelor Herd
  • Female Bachelor Herd

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Nyala.

Nyala

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.