Long-Eared Owl

Long-Eared Owl

Asio otus

Overview

The long-eared owl (or Asio otus), also known as the Northern long-eared owl, lesser horned owl, or cat owl, is a medium-sized owl found across much of Europe, Asia, North America, and parts of North Africa. It inhabits woodlands, forests and dense thickets, often near open grasslands or meadows where it can hunt small mammals such as voles and mice.

The long-eared owl has tall, upright ear tufts, orange eyes and mottled brown plumage.

Females are typically larger than males, at a height of 27cm to 40cm and a wingspan of 90cm to 100cm and weight of 260g to 435g. Males are 25cm to 37cm tall, have a wingspan of 84cm to 95cm and weigh between 220g and 305g.
  • Aerial Foragers
  • Predators

Statistics

Conservation Status
Least Concern
Class
Aves
Order
Strigiformes
Family
Strigidae
Genus
Asio
Native Range
Northern hemisphere
Periodic Food Expenses
$264.00
Population Range
1-2
Temperament
Shy

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 2
  • male
    Male
    1 - 1
  • female
    Female
    1 - 1
Max per sex
Max per sex
11

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    250m²
  • Shelter area
    Shelter area
    5m²
  • Flight area
    Flight area
    50m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 2
  • height
    Height
    1m
terrain

Terrain

  • Sand_Coarse
    Coarse Sand

    0% to 5%

  • Rock
    Rock

    0% to 20%

  • Soil
    Soil

    20% to 90%

  • Grass
    Grass

    10% to 80%

  • Waterlogged
    Waterlogged

    0% to 40%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    -14°C to 36°C

Thriving relationships

No compatible species

Neutral relationships

No compatible species

Statistics

Offspring Dispersal
All offspring
Mating System
Monogamous
Temperament
Shy
Dominance
Age-based hierarchy in communal non-breeding roosts
Guests Can Walk Through
false

For most of the breeding season, long-eared owls are territorial and solitary, with pairs viciously defending their nesting areas from other owls. However, outside of the breeding period, they often gather in communal roosts in groups of up to 20 owls. These communal roosts offer protection from predators, shelter from harsh weather and help the owls find good hunting areas nearby.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Bamboo Feeder Bamboo Feeder
  • Perch Feeder Perch Feeder
  • Skittle Feeder Skittle Feeder

Habitat Enrichments

  • Cardboard Box Cardboard Box
  • Perch 01 Perch 01
  • Perch 02 Perch 02
  • Shredding Perch Shredding Perch
  • Rubber Snake Rubber Snake
  • Suspended Perch Suspended Perch

Conservation Topics

  • Forest Ecosystem Ambience
  • Nocturnal Behaviour
  • Habitat Loss
  • Wildlife Poisoning
  • Carnivore Diet
  • Bird Evolution
  • Long-Eared Owl Fact Sheet
  • Flying Animals
  • Lives of Birds Talk
  • Ecological Restoration
  • Long-Eared Owl Name Plate

Lifecycle

For most of the breeding season, long-eared owls are territorial and solitary, with pairs viciously defending their nesting areas from other owls. However, outside of the breeding period, they often gather in communal roosts in groups of up to 20 owls. These communal roosts offer protection from predators, shelter from harsh weather and help the owls find good hunting areas nearby.

The courtship and mating behaviour of the long-eared owl takes place in late winter or early spring, when males establish territories and attract females through a combination of vocal and aerial displays. Sometimes males may present food to potential mates as part of pair-bonding. Pairs remain monogamous for the breeding season, but long-eared owls typically do not mate with the same partner every year. Pairs will then search for an abandoned nest rather than building their own.

The female lays a clutch of 4 to 6 eggs on average, though clutches may range from 2 to 10 eggs in total. She incubates the eggs for around 25 to 30 days while the male provides her with food. After hatching, the chicks remain in the nest for about 3 weeks before leaving it to perch on nearby branches while still being fed by their parents. They become fully fledged at roughly 5 weeks of age and usually disperse from the breeding area by late summer.

Long-eared owls reach sexual maturity at 1 year old, though many may not breed immediately in the next breeding season if conditions are not favourable.

Colourmorphs

  • Albino

Statistics

Litter Size
2-4
Gestation / Incubation Period
0 months
Interbirth Period
12 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
Death
Age Of Sexual Maturity
1 years
  • Juvenile1 years
  • Adult8 years
  • Elderly4 years

Animal Facts

  1. The long-eared owl frequently uses old nests built by other birds, especially crows or magpies.
  2. The ‘long ears’ of the long-eared owl aren’t actually ears but feathers used for camouflage and communication.
  3. The long-eared owl has specialised feathers with soft, fringed edges that make their flight nearly silent and allow them to approach prey undetected.
  4. Long-eared owl populations living in colder northern regions migrate south in winter, while those in milder climates tend to stay year-round.
  5. The long-eared owl is extremely well camouflaged and tends to roost quietly in dense conifer trees during the day, often going unnoticed even when perched close to humans.

Conservation

Long-eared owls are numerous and of Least Concern, but population numbers are generally in decline. They rely on dense woodland for nesting, and open grassland for hunting, but removal of hedgerows, clearing of woodland and agricultural intensification have reduced available breeding and foraging grounds. Secondary poisoning by rodenticide used to target rats is another serious threat for all raptors. Power line and vehicle conditions can further cause owl deaths in urbanised areas.

The main focus in long-eared owl conservation lies on habitat protection and restoration, as well as responsible land management. Preservation of mixed woodland and grassland mosaics and the supply of artificial nesting opportunities support existing populations. The reduced use of harmful rodenticides in favour of wildlife-friendly pest control methods is also an important measure. Public awareness campaigns focus on highlighting the important role owls play in maintaining a balanced ecosystem that supports predators, prey and humans.

Map location
Native Range
Northern hemisphere

Statistics

Wild Population
2,200,000 - 3,700,000
Conservation Status
Least Concern

Valid Reserves

  • Scottish Highlands
  • Sweden Reserve
  • Poland Reserve

Valid Release Group Types

  • Female Bachelor Herd
  • Solitary Male
  • Breeding Partners

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Long-Eared Owl.

Long-Eared Owl

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.