Goodfellow's Tree-Kangaroo

Goodfellow's Tree-Kangaroo

Dendrolagus goodfellowi

Overview

Goodfellow’s tree-kangaroo (or Dendrolagus goodfellowi) is an arboreal marsupial native to the montane and mid-montane rainforests of Papua New Guinea and Indonesia. It occupies dense forests where it moves adeptly through the canopy, although it occasionally descends to the ground.

Goodfellow’s tree-kangaroo has a reddish-brown coat with golden-yellow rings on its tail, pale ventral fur, and yellow stripes on its back and cheeks. It has powerful forelimbs, long curved claws, and a strong tail used for balance. The long tail measures 70cm to 80cm alone.

Adult males typically grow to 60cm to 77cm in body length (excluding the tail) and weigh between 8kg to 9.5kg, while females are slightly smaller at 55cm to 70cm in body length and 7kg to 8.5kg in weight.

Biomes

Statistics

Conservation Status
Endangered
Class
Mammalia
Order
Diprotodontia
Family
Macropodidae
Genus
Dendrolagus
Native Range
Southeast Asia
Periodic Food Expenses
$541.00
Population Range
1-2
Temperament
Neutral

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 2
  • male
    Male
    1 - 1
  • female
    Female
    1 - 1
Max per sex
Max per sex
11

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    200m²
  • Shelter area
    Shelter area
    7.5m²
  • Climbable area
    Climbable area
    20m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 1
  • height
    Height
    1m
terrain

Terrain

  • Soil
    Soil

    50% to 100%

  • Rock
    Rock

    0% to 20%

  • Sand
    Sand

    0% to 50%

  • Grass
    Grass

    0% to 30%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    18°C to 33°C

Thriving relationships

No compatible species

Neutral relationships

No compatible species

Statistics

Offspring Dispersal
All offspring
Mating System
Polygynous
Temperament
Neutral
Dominance
None
Guests Can Walk Through
true

Goodfellow’s tree-kangaroos are largely solitary, except for a mother and her joey, and when brief pair bonds form between males and females during breeding.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Suspended Perch Feeder Suspended Perch Feeder
  • Suspended Puzzle Feeder Suspended Puzzle Feeder
  • Fruit Spike Tree Fruit Spike Tree
  • Melon Feeder Melon Feeder
  • Suspended Forager Suspended Forager

Habitat Enrichments

  • Rattle Rattle
  • Tennis Ball Tennis Ball
  • Suspended Perch Suspended Perch

Conservation Topics

  • Rainforest Ecosystem Ambience
  • Nocturnal Behaviour
  • Habitat Loss
  • Poaching and the Exotic Pet Trade
  • Traditional Medicine
  • Herbivore Diet
  • Mammal Evolution
  • Goodfellow's Tree-Kangaroo Fact Sheet
  • The Animal Kingdom Talk
  • Goodfellow's Tree-Kangaroo Name Plate

Lifecycle

Goodfellow’s tree-kangaroos are largely solitary, except for a mother and her joey, and when brief pair bonds form between males and females during breeding.

Little is known about the specific mating and reproductive habits of the Goodfellow’s tree-kangaroo. This information is based on captive observations and other species of tree-kangaroo.

Tree-kangaroos exhibit a generally solitary lifestyle, with interactions between males and females primarily occurring during mating. Goodfellow’s tree-kangaroos can mate year-round, with the 40 to 60 day oestrus cycles. The species is believed to be polygynous, where dominant males mate with multiple females within their territory. Males track and follow females quietly, engaging in brief chases or displays to demonstrate fitness, but aggressive encounters are rare. Courtship involves subtle behaviours such as scent marking, vocalisations, and gentle grooming. After mating, the animals part ways again.

After a gestation period of around 44 to 48 days, a single underdeveloped joey, measuring roughly 2cm, is born. It immediately crawls into the mother’s pouch, where it continues to grow and develop for about 10 to 12 months. During this time, the joey gradually emerges from the pouch and begins to explore its environment, though it remains dependent on maternal care for up to two years.

Sexual maturity is reached between 2.5 to 3.5 years of age. As the joey approaches this age, it will leave its mother to establish its own territory.

Statistics

Litter Size
1-1
Gestation / Incubation Period
9 months
Interbirth Period
14 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
Death
Age Of Sexual Maturity
3 years
  • Juvenile3 years
  • Adult6 years
  • Elderly11 years

Animal Facts

  1. Their long, strong tail helps the Goodfellow’s tree-kangaroo to balance and steer the direction of their jumps.
  2. Goodfellow’s tree-kangaroos are adapted for arboreal life, with curved claws and strong forelimbs, and are rarely seen on the ground.
  3. Goodfellow’s tree-kangaroos can jump from up to 10m high to the ground without injuring themselves.
  4. As few as 55 Goodfellow’s tree-kangaroos are estimated to survive in the population on Papua New Guinea.
  5. Goodfellow’s tree-kangaroos click their tongues to communicate with each other.

Conservation

Goodfellow’s tree-kangaroos are an Endangered species. They are threatened by hunting, habitat loss and the fragmentation of forest ecosystems. Expansion of agricultural, mining, and logging operations has caused widespread deforestation in montane and mid-montane rainforests, reducing the availability of crucial continuous canopy habitat. In addition, hunting for meat and traditional medicine pose a major threat, especially as humans expand into previously undisturbed forest regions. Their slow reproduction rate, solitary habits, and limited range make population recovery particularly challenging.

Conservation efforts focus on community-led habitat protection, education, and research. Such programmes have worked with over 50 indigenous communities in Papua New Guinea to establish the Yopno-Uruwa-Som Conservation Area with over 760km² protected habitat. It empowers local people to protect forests, manage land sustainably, and monitor wildlife populations. Global captive breeding programmes help maintain a genetically healthy insurance population and raise awareness.

Combined in-situ and ex-situ strategies provide a chance at long-term survival of the Goodfellow’s tree-kangaroo, though continued funding and protection remain essential.

Map location
Native Range
Southeast Asia

Statistics

Wild Population
Unknown
Conservation Status
Endangered

Valid Release Group Types

  • Female Bachelor Herd
  • Solitary Male
  • Breeding Partners

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Goodfellow's Tree-Kangaroo.

Goodfellow's Tree-Kangaroo

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.