Giant Panda

Giant Panda

Ailuropoda melanoleuca

Overview

The giant panda (or Ailuropoda melanoleuca) is a species of bear native to the mountains of Central China.

They have black and white fur in a distinctive pattern, with black legs, ears and circles around their eyes. Pandas feed almost exclusively on bamboo and, as a result, are extremely dependent on rich bamboo forests to survive. This is a low energy food, so pandas must eat a lot of it to live and spend most of their waking hours foraging and eating. Their low energy intake also means they produce very tiny and vulnerable cubs.

Giant pandas commonly reach a body length of 1.2m to 1.8m and may stand from 0.6m to 0.9m tall at the shoulder. Males can grow 10% to 20% larger than females, and are also heavier on average, with a weight of 85kg to 125kg compared to a female’s 70kg to 100kg.

Biomes

Statistics

Conservation Status
Vulnerable
Class
Mammalia
Order
Carnivora
Family
Ursidae
Genus
Ailuropoda
Native Range
Asia
Periodic Food Expenses
$1089.00
Population Range
1-10
Temperament
Neutral

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 10
  • male
    Male
    1 - 10
  • female
    Female
    1 - 10
Max per sex
Max per sex
99

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    650m²
  • Shelter area
    Shelter area
    15m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 4
  • height
    Height
    2m
terrain

Terrain

  • Grass
    Grass

    10% to 50%

  • Sand
    Sand

    0% to 40%

  • Soil
    Soil

    20% to 60%

  • Rock
    Rock

    10% to 50%

  • Snow
    Snow

    0% to 100%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    14°C to 33°C

Thriving relationships

No compatible species

Neutral relationships (1)

Statistics

Offspring Dispersal
All offspring
Mating System
Promiscuous
Temperament
Neutral
Dominance
None
Guests Can Walk Through
false

Pandas are solitary creatures but will interact if they come across each other. However, females are more territorial than males and may chase away rivals who invade their territory. They need plenty of space and the ability to isolate themselves if they want to.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Foraging Wall Foraging Wall
  • Melon Feeder Melon Feeder
  • Fixed Roller Feeder - Small Fixed Roller Feeder - Small
  • Tree Scatter Feeder Tree Scatter Feeder

Habitat Enrichments

  • Rubbing Pillar Rubbing Pillar
  • Bobbin Drum Bobbin Drum
  • Bobbin Bobbin
  • Wind Chimes Wind Chimes
  • Small Ball Small Ball
  • Small Ice Ball Small Ice Ball
  • Herb Scent Marker Herb Scent Marker

Conservation Topics

  • Forest Ecosystem Ambience
  • Diurnal Behaviour
  • Climate Change
  • Habitat Loss
  • Population Fragmentation
  • Bamboo Diet
  • Mammal Evolution
  • Giant Panda Fact Sheet
  • Walking Animals
  • The Animal Kingdom Talk
  • Food Scarcity
  • Giant Panda Name Plate

Lifecycle

Pandas are solitary creatures but will interact if they come across each other. However, females are more territorial than males and may chase away rivals who invade their territory. They need plenty of space and the ability to isolate themselves if they want to.

Giant pandas mate between March and May. Females are only fertile for 2 to 3 days a year, and may not always meet a male at the right time. If a pair meets, they will mate several times before going their separate ways again.

After successful fertilisation, the mother will be pregnant for between 95 and 160 days before giving birth to 1 or 2 very small cubs; if she has twins, she will not care for both because she will not have enough milk.

Cubs will stay with their mothers until they are between 1.5 to 2 years old before leaving to establish their own territories. Giant pandas reach sexual maturity between 4 and 8 years old.

Colourmorphs

  • Albino

Statistics

Litter Size
1-1
Gestation / Incubation Period
4 months
Interbirth Period
19 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
20 years
Age Of Sexual Maturity
6 years
  • Juvenile6 years
  • Adult14 years
  • Elderly10 years

Animal Facts

  1. Pandas have the smallest babies relative to adult body size of any placental mammal; cubs are 800x smaller than their mothers.
  2. Pandas have evolved a 6th finger that helps them strip leaves from bamboo.
  3. The giant panda is the only bear species that is entirely herbivorous. Unlike many other animals, pandas are not used in Chinese traditional medicine.
  4. There is a sub-population of giant pandas called 'Qinling pandas' that are chocolate brown and white. Some taxonomists argue that this may even be a separate subspecies.
  5. Pandas are a symbol of peace in China; warring groups would hold up flags with panda images on them to call a truce.

Conservation

Giant pandas are now considered Vulnerable, having improved from previous assessments as Endangered. The species is threatened by habitat loss and fragmentation due to deforestation and urbanisation over past decades, having destroyed much of the bamboo forest that pandas rely on. This fragments the population, and limits their ability to find mates. Additionally, bamboo sometimes undergoes mass flowering and die-offs – pandas that cannot relocate to new habitats face starvation. Climate change can further disrupt bamboo growth; and the naturally slow reproduction rate of giant pandas limits their ability to recover from population declines.

China has put a lot of effort into conserving the panda population. Currently, there are dozens of panda reserves protecting a large portion of the remaining pandas. Habitat restoration efforts create linking corridors between habitats, enabling pandas to move freely to access new food and mates. Captive‑breeding programs and careful management of panda populations have complemented habitat-based strategies, providing a safety net should wild populations suffer further decline.

Map location
Native Range
Asia

Statistics

Wild Population
500 - 1,000
Conservation Status
Vulnerable

Valid Release Group Types

  • Solitary Male
  • Solitary Female

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Giant Panda.

Giant Panda

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.