Common Ostrich

Common Ostrich

Struthio camelus

Overview

The common ostrich (or Struthio camelus) is the largest known bird species in the world.

Males have black body feathers and white feathers on their wing-tips and tails, while females have grey-brown body feathers. On both sexes, the head, neck and legs are pink to white in colour, and there is some variation in appearance depending on the bird's original location in Africa.

The males have an average height of 2.1m to 2.8m, whereas females are smaller, measuring between 1.7m and 2.0m.

Biomes

  • Grazers
  • Medium Prey
  • Terrestrial Seed Dispersers

Statistics

Conservation Status
Least Concern
Class
Aves
Order
Struthioniformes
Family
Struthionidae
Genus
Struthio
Native Range
Africa
Periodic Food Expenses
$235.00
Population Range
1-8
Temperament
Confident

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    1 - 8
  • male
    Male
    1 - 2
  • female
    Female
    1 - 2
Max per sex
Max per sex
17

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    300m²
  • Shelter area
    Shelter area
    10m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 2
  • height
    Height
    1.25m
terrain

Terrain

  • Grass
    Grass

    20% to 80%

  • Sand
    Sand

    0% to 60%

  • Soil
    Soil

    20% to 60%

  • Rock
    Rock

    0% to 20%

  • Waterlogged
    Waterlogged

    0% to 10%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    14°C to 36°C

Statistics

Offspring Dispersal
Male offspring
Mating System
Polygynous
Temperament
Confident
Dominance
Top hen leads nomadic groups when grazing, Alpha males in breeding groups.
Guests Can Walk Through
false

In the wild, ostriches are primarily social animals. During the breeding season, a small group of females will inhabit the territory of a dominant male, who temporarily joins their herd. During other times of year, ostriches live in large nomadic herds that move through the Savannah, often alongside other species of grazing animals.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Dog Ball Dog Ball
  • Barrel Feeder - Hanging Barrel Feeder - Hanging
  • Hanging Grazer Feeder Hanging Grazer Feeder
  • Melon Feeder Melon Feeder
  • Slow Feeder Slow Feeder

Habitat Enrichments

  • Sprinkler Sprinkler
  • Mirror Mobile Mirror Mobile
  • Rattle Rattle
  • Small Ball Small Ball
  • Small Ice Ball Small Ice Ball

Conservation Topics

  • Savannah Ecosystem Ambience
  • Diurnal Behaviour
  • Habitat Loss
  • Poaching and the Exotic Pet Trade
  • Omnivore Diet
  • Bird Evolution
  • Common Ostrich Fact Sheet
  • Lives of Birds Talk
  • Common Ostrich Name Plate

Lifecycle

In the wild, ostriches are primarily social animals. During the breeding season, a small group of females will inhabit the territory of a dominant male, who temporarily joins their herd. During other times of year, ostriches live in large nomadic herds that move through the Savannah, often alongside other species of grazing animals.

During the breeding season from March to September, a top hen and her group of females will search for a dominant male with good territory. The group will remain with this chosen male for the entire breeding season. In order to mate, the male will court the top hen with a 'dance' in which he alternates the beating of his wings and ritualistic pecking at the ground, 'wooing' the female into crouching down and allowing him to mate with her. Then, he will dig a nest; a shallow dip in the ground in which the top hen will lay 7 to 10 eggs.

Subsequently, the male will mate with all females in the group. These females will each lay their eggs around the top hen's, who in turn will then remove some of the eggs that are not hers. Once approximately 20 eggs are in the nest (up to a total of 60 may have been laid) the top hen will incubate them during the day, while the alpha male will incubate them during the night. After 35 to 45 days, the eggs will hatch and the male will take care of them until they are about 10 months old and capable to fend for themselves.

After 18 months the ostriches will be full size, and between 2.5 and 4.5 years old they will be able to reproduce themselves.

Colourmorphs

  • Leucistic

Statistics

Litter Size
1-4
Gestation / Incubation Period
0 months
Interbirth Period
12 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
Death
Age Of Sexual Maturity
3 years
  • Juvenile3 years
  • Adult33 years
  • Elderly14 years

Animal Facts

  1. The ostrich is the largest living species of bird. They are also the fastest bird on the ground: they can run for long distances at 54km/h and sprint at 69km/h.
  2. Ostriches have the largest eggs in the world, but the smallest eggs of any bird relative to body size.
  3. When incubating a nest, the alpha female sits on the nest during the day, her grey-brown feathers blending with the dusty ground, and the alpha male sits on the nest at night, with his black feathers difficult to see in the dark.
  4. Ostrich males raise the ostrich chicks when they hatch.
  5. Contrary to popular belief, ostriches do not bury their heads in the sand. To hide from predators, they lie flat against the ground and their body blends with the horizon and the dust.

Conservation

Despite being of Least Concern, the common ostrich is affected by habitat loss and fragmentation. Urban, agricultural and infrastructural development reduce their savannah and grassland habitats. Overhunting for meat, feathers, and eggs has historically contributed to local population declines. They may still be retaliatorily killed for raiding crops. Additionally, egg predation limits population expansion, particularly in fragmented landscapes where predator pressure is higher. Climate change-induced resource scarcity further increases existing pressures.

Many countries have established protected areas and reserves where ostriches can live with reduced hunting and habitat disturbances. Community-led conservation involves local populations in protecting ostriches with economic incentives, such as ecotourism and regulated ostrich farming: Sustainable farming and captive breeding help relieve hunting pressure on wild-living populations in some areas. Law enforcement on illegal hunting also plays an important role.

Together, these measures aim to keep wild ostrich populations viable, preserving the species and its role in the ecosystems.

Map location
Native Range
Africa

Statistics

Wild Population
300,000 - 900,000 (estimated)
Conservation Status
Least Concern

Valid Reserves

  • Tanzania Reserve

Valid Release Group Types

  • Mixed Group
  • Female Bachelor Herd

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Common Ostrich.

Common Ostrich

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.