Common Hippopotamus

Common Hippopotamus

Hippopotamus amphibius

Overview

The common hippopotamus (or Hippopotamus amphibius) is a large mammal native to the rivers of Sub-Saharan Africa.

They are large, water-dwelling animals with long protruding teeth, nostrils on the top of their snout, small ears and thick grey-brown skin.

Males are 4m to 5m long and weigh between 1500kg and 2000kg, whereas females measure between 3.3m and 4.2m, and weigh 1000kg to 1500kg.
  • Grazers
  • Wetland Engineers

Statistics

Conservation Status
Vulnerable
Class
Mammalia
Order
Artiodactyla
Family
Hippopotamidae
Genus
Hippopotamus
Native Range
Africa
Periodic Food Expenses
$728.00
Population Range
3-30
Temperament
Confident

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    3 - 30
  • male
    Male
    3 - 3
  • female
    Female
    3 - 30
Max per sex
Max per sex
129

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    502m²
  • Shelter area
    Shelter area
    35m²
  • Aquatic area
    Aquatic area
    502m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 4
  • height
    Height
    2m
terrain

Terrain

  • Sand
    Sand

    20% to 60%

  • Soil
    Soil

    0% to 60%

  • Rock
    Rock

    0% to 20%

  • Waterlogged
    Waterlogged

    20% to 60%

  • Grass_Long
    Long Grass

    15% to 60%

  • Grass
    Grass

    20% to 60%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    14°C to 36°C

Thriving relationships

No compatible species

Neutral relationships

No compatible species

Statistics

Offspring Dispersal
None
Mating System
Polygynous
Temperament
Confident
Dominance
Males are dominant
Guests Can Walk Through
false

Hippos interact with each other, but do not form close groups or bonds. Mature males are semi-solitary and territorial, presiding over a stretch of river and allowing groups of females (and non-challenging males) to live there. Females will choose where to live based on the quality of the habitat, and thus there will be larger groups in better parts of the river. Hippos are known to be friendly to each other when in water, but can be aggressive towards each other when on land, especially when feeding.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Barrel Feeder - Hanging Barrel Feeder - Hanging
  • Barrel Feeder - Large Barrel Feeder - Large
  • Melon Feeder Melon Feeder

Habitat Enrichments

  • Gyro Gyro
  • Skittle Skittle
  • Sprinkler Sprinkler
  • Rubbing Pillar Rubbing Pillar
  • Waterfall and Metal Frame Waterfall and Metal Frame
  • Plant Screen Plant Screen
  • Large Tyre Large Tyre
  • Bubble Blower - Airstone Bubble Blower - Airstone
  • Mud Bath Mud Bath

Conservation Topics

  • Wetland Ecosystem Ambience
  • Nocturnal Behaviour
  • Habitat Loss
  • Human-Wildlife Conflict
  • Poaching and the Exotic Pet Trade
  • Herbivore Diet
  • Mammal Evolution
  • Hippopotamus Fact Sheet
  • Vocal Animals
  • The Animal Kingdom Talk
  • Ecological Restoration
  • Hippopotamus Name Plate

Lifecycle

Hippos interact with each other, but do not form close groups or bonds. Mature males are semi-solitary and territorial, presiding over a stretch of river and allowing groups of females (and non-challenging males) to live there. Females will choose where to live based on the quality of the habitat, and thus there will be larger groups in better parts of the river. Hippos are known to be friendly to each other when in water, but can be aggressive towards each other when on land, especially when feeding.

Hippos breed year-round, with peaks during the rainy season. Male hippos with better territory are more likely to be successful in finding a mate, due to the increase in probability that females will select their stretch of river to live in. Males detect receptive females through smell, before following and vocalising at her until she allows him to mate with her. The two mate underwater, with the female's nostrils often being the only visible part of her above the surface.

8 months after intercourse, the female hippopotamus will give birth, underwater, to a single baby, who will swim to the surface to take its first breath. The calves stay with their mother until they are sexually mature - between 5 and 7 years old, at which point they will leave to find their own area to live away from related individuals.

Colourmorphs

  • Leucistic
  • Leucistic

Statistics

Litter Size
1-1
Gestation / Incubation Period
8 months
Interbirth Period
16 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
40 years
Age Of Sexual Maturity
7 years
  • Juvenile7 years
  • Adult33 years
  • Elderly15 years

Animal Facts

  1. The hippopotamus' closest living relatives are whales and dolphins.
  2. The skin of the hippopotamus is 6cm thick and secretes a red substance that acts as sunscreen.
  3. Hippos can open their mouths to 150°, this is called a 'hippo yawn' and is usually an aggression display.
  4. Hippos have very large teeth; their canines can be 50cm long.
  5. Hippos spend daylight hours in the water keeping cool and travel up to 5km a night to graze on land.

Conservation

The common hippopotamus is currently listed as Vulnerable, and the population is in decline. Large areas of grassland for grazing are being lost through desertification and expanding urban/road development. Additionally, humans kill them to prevent crop damage, to sell their meat, hide and teeth ivory, or simply because they are seen as dangerous. Inbreeding is a risk where local groups have been reduced to below 50. Conversely, hippos in Colombia are rapidly increasing after escaping the ranch of drug kingpin Pablo Escobar. They have no natural predators, overgraze wetlands, pollute waterways, and carry diseases local fauna is vulnerable to.

Currently, there are projects restoring habitats with hippos specifically in mind, expanding nature reserves to join other protected land pockets and connecting wetlands and rivers. Many areas populated by hippos are officially protected, but enforcing these protections can be difficult – some areas are not protected at all.

To ensure the ongoing survival of the hippo, further conservation and action is needed.

Map location
Native Range
Africa

Statistics

Wild Population
115,000 to 130,000, in decline
Conservation Status
Vulnerable

Valid Reserves

  • Great Rift Valley Reserve
  • Tanzania Reserve

Valid Release Group Types

  • Mixed Group
  • Solitary Male

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the Common Hippopotamus.

Common Hippopotamus

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.