African Penguin

African Penguin

Spheniscus demersus

Overview

The African penguin (or Spheniscus demersus) is a flightless bird that inhabits the coastline and islands of South Africa and Namibia.

The African penguin has a black back and flippers, black feet and a black face ‘mask’ with white surround. It also has a white torso with a black strap across the upper chest. The eyes of the African penguin are surrounded by pink patches which are used in thermoregulation. Each penguin has a unique pattern of black spots on its chest.

African penguins are 60cm to 68cm tall and weigh between 2.2kg and 3.5kg. Males are slightly larger than females and have a longer beak.

Statistics

Conservation Status
Critically Endangered
Class
Aves
Order
Sphenisciformes
Family
Spheniscidae
Genus
Spheniscus
Native Range
Africa
Periodic Food Expenses
$83.75
Population Range
6-500
Temperament
Neutral

Habitat

Planned population

Adult

Preferred group ranges

  • mixed
    Mixed
    6 - 500
  • male
    Male
    6 - 500
  • female
    Female
    6 - 500
Max per sex
Max per sex
500500

Minimum habitat requirements

space

Space

  • Land area
    Land area
    180m²
  • Shelter area
    Shelter area
    2m²
  • Deep water area
    Deep water area
    67m²
  • Aquatic area
    Aquatic area
    135m²
barrier

Barrier

  • strength
    Strength
    Grade 2
  • height
    Height
    1m
terrain

Terrain

  • Sand
    Sand

    20% to 100%

  • Soil
    Soil

    0% to 50%

  • Rock
    Rock

    10% to 100%

environment

Environment

  • Habitat temperature
    Habitat temperature
    3°C to 36°C

Thriving relationships

No compatible species

Neutral relationships

No compatible species

Statistics

Offspring Dispersal
None
Mating System
Monogamous
Temperament
Neutral
Dominance
None
Guests Can Walk Through
true

African penguins are social animals and when not foraging at sea, they live in extremely large colonies of many thousands of mated pairs.

Enrichments

Food-Based Enrichments

  • Bamboo Feeder Bamboo Feeder
  • Block of Frozen Fish Block of Frozen Fish

Habitat Enrichments

  • Curio Ball Curio Ball
  • Submarine Buoy Submarine Buoy
  • Water Hoop Water Hoop
  • Platform Floats Platform Floats
  • Sprinkler Sprinkler
  • Bubble Blower - Airstone Bubble Blower - Airstone
  • Tennis Ball Tennis Ball

Conservation Topics

  • Ocean Ecosystem Ambience
  • Crepuscular Behaviour
  • Food Scarcity
  • Climate Change
  • Invasive Species
  • Piscivore Diet
  • Bird Evolution
  • African Penguin Fact Sheet
  • Swimming Animals
  • Lives of Birds Talk
  • Pollution
  • African Penguin Name Plate

Lifecycle

African penguins are social animals and when not foraging at sea, they live in extremely large colonies of many thousands of mated pairs.

African penguins come ashore during their breeding season, which takes place in Summer (Namibia) or Autumn (South Africa). Males arrive 4 days before females and use this time to locate and build a nest site from pebbles, guano and other debris. African penguins typically mate for life, previously mated pairs will locate each other with specific calls while unattached males attempt to attract females with vocalisations, neck swinging displays and showing off their nest site. A pair solidifies their bond by vocalising together and entwining their necks.

The female lays 2 eggs in the nest 3 weeks after mating, which the pair will incubate for 40 days, taking turns to hunt during this time. After hatching, chicks are extremely vulnerable and are often preyed upon by mongooses, gulls or domestic cats. In 90% of cases, only 1 chick will survive to fledging age. The parents protect and feed their chick until 2 to 4 months old. Then, they join a communal creche that is watched over by adults.

Chicks fledge at approximately 4 months old when they first go to sea. Penguins return to their place of birth every year to moult and breed. African penguins are fully grown at 3 years old and reproduce for the first time at 4 to 5 years old.

Colourmorphs

  • Brown Morph
  • Part Leucistic
  • Albino

Statistics

Litter Size
1-1
Gestation / Incubation Period
0 months
Interbirth Period
12 months
Reproduction Difficulty
Easy
Age Of Sexual Sterility
14 years
Age Of Sexual Maturity
5 years
  • Juvenile5 years
  • Adult9 years
  • Elderly16 years

Animal Facts

  1. African penguin eggs were seen as a delicacy up until the 1970s; this contributed to the species’ decline.
  2. African penguins are preyed upon by sharks and fur seals in the ocean and kelp gulls, mongoose, cape genets and domestic cats and dogs on land.
  3. The African penguin is also known as the Jackass penguin due to its donkey-like cry.
  4. Penguin faeces, called guano, is an extremely effective fertiliser, but humans harvesting it disturbs the nest sites of African penguins and removes one of the main materials penguins use to build their nests.
  5. African penguins cannot hunt while moulting as their feathers are not yet waterproof, so they fast until their plumage has fully grown in. Moulting takes 3 weeks and penguins lose 50% of their bodyweight in this time.

Conservation

African penguins are Critically Endangered, reflecting the rapid and ongoing decline of their population numbers, due to a combination of human and environmental causes. Overfishing of primary food species like sardines and anchovies limits available food. Coastal development and pollution, particularly oil spills, have severely impacted their breeding sites. Historically, their eggs were heavily poached. Climate change further threatens their survival by altering ocean currents and reducing prey populations.

Conservation focuses on habitat protection, prey sustainability, and reducing human impact. Rescue and rehabilitation of injured or oiled penguins, as well as a newly established captive breeding and rewilding program aim to boost population numbers. Marine protected areas (MPA) limit fishing near colony grounds. Artificial burrows are provided at breeding sites, as guano harvesting has destroyed their natural nesting habitats. Awareness campaigns and ecotourism promote and fund conservation work.

Despite these efforts, African penguin numbers continue to decline at an alarming rate, and further action is needed to secure the future of this species.

Map location
Native Range
Africa

Statistics

Wild Population
19,800
Conservation Status
Critically Endangered

Valid Release Group Types

  • Mixed Group
  • Breeding Partners

Are you ready to run a zoo?

Prove your knowledge and create a personalised certificate endorsed by the Fauna & Ecosystems Network for the African Penguin.

African Penguin

Conservation Coordinator Certificate

Think you have what it takes to become an expert?

Planet Zoo 2 is in active development and the Zoopedia reflects this work in progress. Text, images, stats etc. are not necessarily final and may change or be expanded upon.